Warning: Declaration of Arrow_Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/hurtigtlaan.dk/public_html/wp-content/themes/hurtigtlaan/functions.php on line 0
Registreret i RKI?: Få gode råd og om du kan låne penge trods RKI

Guide til livet efter en RKI registrering og hvorfor RKI er en hindring for at låne penge

Det kan være en ubehagelig oplevelse at blive registreret i RKI. Hvis du derudover ikke helt ved hvad det betyder kan det ende med at blive en langt værre oplevelse end du troede.

Jeg har i dette indlæg kigget nærmere på hvad der sker, når du kommer i RKI registreret og hvad det rent faktisk betyder for dig rent økonomisk. I nogle tilfælde er det ikke helt lige så slemt, som du troede, men det er trods alt ikke noget du skal kimse af.

Hvis du ved hvad du skal gøre kan du tage denne mulighed for at se fremad og starte på ny i dit økonomiske liv.

Sådan ender du i RKI registreret (Experian)

Til overraskelse for mange mennesker, så er det ikke særlig omstændigt at sende en privatperson i RKI. Det eneste det kræver er følgende:

  1. Skylder over 200 kr.
  2. Tre rykkere
  3. Den sidste rykker skal nævne, at du kommer i RKI hvis du ikke betaler

Derudover kræver RKI (Experian) dog, at der ikke må foreligge en strid i betalingen. Hvis du derfor er uenig i den regning du skal betale bør du skriftligt informere om dette til dem du skylder penge og gemme brevet. Gør du dette vil det være langt mere omstændigt for virksomheden at registrere dig i RKI.

Hvem kan se om jeg er registreret i RKI?

Skylder du under 1.000 kr. kan andre ikke se det. Hvis du skylder over 1.000 kr. og der foreligger en aftale om, at du skulle have betalt beløbet kan kunder af Experian se om du er registreret.

Det er dermed ikke alle privatpersoner eller endda virksomheder, som kan se hvorvidt du er registeret i RKI registret.

Hvordan kommer man ud af RKI?

Lige så let, som det er at blive registreret i RKI lige så let er det at komme ud af det igen. Den nemmeste, og bedste, metode til at komme ud af din RKI registrering er ved at betale din gæld af.

Du kan komme ud af RKI således:

1) Betal din gæld af

Den bedste måde du kan få slettet din RKI registrering er ved at betale hvad du skylder. Når  du har betalt dit skyldte beløb skal du bede om en såkaldt saldokvittering (den bør være på 0 kr.) hos den virksomhed, som du skylder penge hos. Med denne saldokvittering kan du gå til RKI og bede dem om at slette din RKI registrering uden, at det kommer til at koste dig noget.

2) Efter 5 år slettes din registrering automatisk

Hvis du ikke har betalt din gæld og du ikke er blevet registreret for nye beløb du skylder vil din RKI registrereting automatisk blive slettet efter 5 år. Dette gælder også selvom du ikke har betalt det skyldte beløb, som du oprindeligt blev registreret i RKI for ikke at betale.

Jeg må dog på det kraftigste fraråde bare at vente 5 år uden at betale din gæld. Bare fordi du ikke er registreret i RKI betyder det ikke, at du ikke længere skylder pengene. Du vil bare udskyde pinen ved ikke at betale din gæld.

En RKI registrering forhindrer dig i at låne penge igennem officielle kanaler

En af de primære grunde til, at RKI eksisterer er for at sørge for, at låneselskaber bliver informeret omkring privatpersoner, som ikke betaler deres gæld.

Du kan derfor i langt de fleste tilfælde ikke optage et nyt lån, hvis du er registreret i RKI. Der findes låneselskaber, som er ligeglade med om du er registreret i RKI, men jeg må igen på det kraftigste fraråde dig at tage et sådan lån.

Låneselskaber arbejder ud fra en risikoprofil. De låneselskaber med den laveste rente tilbyder kun lån til personer med meget lav risiko for ikke at betale deres lån tilbage. Du kan se dette i form af krav omkring høj årsindkomst og forholdsvis høj alder, samt ingen RKI registrering selvfølgelig.

Når låneselskabet ikke har nogle krav betyder det, at de har sat en høj risikoprofil og de forventer dermed, at en forholdsvis høj andel af deres låntagere ikke vil betale lånet tilbage rettidigt.

Dette er en udgift for låneselskabet, som de skal dække via højere renter og gebyrer fra de lån, som faktisk bliver betalt tilbage. Du kan derfor altid være sikker på, at hvis et låneselskab tilbyder dig et lån på trods af din RKI registrering vil det være langt dyrere end hvad er hensigtsmæssigt.

3 Gode råd, når du er kommet i RKI

Hvis du er blevet registreret i RKI er der nogle gode råd til hvordan du skal handle fremadrettet. Det er vigtigt, at du ved hvad du skal gøre og hvad du ikke skal gøre fremadrettet.

1) Lad være med ikke at gøre noget

Når du er landet i RKI er det hamrende vigtigt, at du gør noget ved situationen. Fortsætter du med ikke at gøre noget vil du bare gøre situationen værre.

Sørg for at få et overblik over hvorfor du er havnet i RKI og hvilke skyldnere du har.

Hvis du tidligere ikke har været til at komme i kontakt med kan du ofte tage kontakt til virksomheden du skylder penge hos og udarbejde en aftale fremadrettet. Langt de fleste virksomheder ønsker bare at få deres penge tilbage uanset om det tager lidt længere tid end normalt

2) Lav en omlægning eller samling af dine lån, hvis du har mere end 2 lån

Hvis du er havnet i RKI fordi du har optaget 2 eller flere lån, som du nu ikke kan betale tilbage vil jeg anbefale, at du prøver at finde en metode til at samle dine lån.

Når du samler dine lån tager du i praksis bare et nyt større lån, som du bruger til at betale dine gamle lån tilbage med. Dette ene større lån kan blive optaget med henblik på din enkelte situation.

Hvis du fx er blevet arbejdsløs kan du nemmere tale med dit låneselskab omkring at nedbringe din månedlige ydelse indtil du har flere penge mellem hænderne.

Vær dog opmærksom på, at det ofte kan være svært at optage et nyt lån, når du er registreret i RKI. Det kan derfor anbefales at lave en samling af dine lån inden du kommer i RKI.

3) Tal med en gældsspecialist

Der findes mange gode steder i Danmark, hvor du kan få hjælp med din gæld. Disse steder har erfaring i situationer, som din og de ser ikke ned på dig eller kritisere dig.

Du er nu i en situation, som kræver indgreb og hvis du i forvejen er havnet i RKI kan det meget vel være pga. du ikke har haft helt styr på din økonomi. En gældsspecialist kan hjælpe dig med at omstrukturere dine lån og få lavet en finansiel plan for dig fremadrettet.

En gældsspecialist kan desuden også hjælpe dig til potentielt at komme ud af RKI med det samme, hvis proceduren hos den virksomhed, der registrerede dig i RKI ikke var helt i orden. Har de fx ikke sendt dig 3 rykkere eller informeret dig om, at nu ryger du i RKI, så kan du blive slettet fra RKI med det samme.