Warning: Declaration of Arrow_Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/hurtigtlaan.dk/public_html/wp-content/themes/hurtigtlaan/functions.php on line 0

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/hurtigtlaan.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 580
Bør jeg betale mere af på mit lån? Hvorfor du bør nedbringe dit lån
Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/hurtigtlaan.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 580

Kan jeg afbetale mere på mit lån end aftalt?

De fleste kender følelsen af at have et lån du betaler af på. Du har et fast månedligt beløb, som du ved, der skal betales hver eneste måned.

Hvis du pludselig står med ekstra penge mellem hænderne pga. du eller din samlever har fået en lønforhøjelse, børnene er flyttet ud eller noget helt tredje, kan det være svært at vælge imellem om du skal betale dit lån tilbage hurtigere end planlagt.

Der er flere ting at overveje i en sådan situation og jeg prøver i dette indlæg at belyse flere af de overvejelser du skal gøre inden du vælger at nedbringe dit lån eller sætte de ekstra penge ind på en opsparingskonto.

Uanset hvilket lån du har vil du altid have mulighed for at betale flere penge af på dit lån hurtigere end du har oprindeligt aftalt med låneselskabet. Det kan de aldrig stoppe dig i.

Hvad kan jeg spare ved at nedbringe mit lån?

Når du endelig har ekstra penge imellem hænderne bør dine tanker automatisk gå på at nedbringe dit lån. Du kan nemlig ofte spare rigtig mange penge ved at betale mere af på dit lån end planlagt.

Grunden til, at du kan spare penge er, at den rente du betaler i udgift for at have lånet ofte langt overstiger hvad du kan tjene på at have en opsparing.

Hvis du binder dine penge i 5 år vil du højest kunne få 3% i forrentning på din opsparing. Hvis du ikke ønsker at binde dine penge på en opsparingskonto falder dette til sølle 1,25% hos Grønlandsbanken.

Kilde: MyBanker.dk

Sætter du dette op imod den rente du betaler på dit lån (starter fra omkring 5% på boliglån og langt højere med banklån eller forbrugslån) vil du kunne se hvorfor det er dyrere at lade dine penge stå på en konto i stedet for at betale hurtigere af på dit lån.

Sørg for at have en opsparing, men betal dit lån af hurtigt

Når man ser på valget mellem at sætte dine ekstra penge ind på en opsparing eller betale af på dit lån giver det økonomisk langt bedre mening at betale af på dit lån.

Bare at kigge på kroner og øre kan være en fejl for dig, da det giver et vist usikkerhedsmoment. Hvis du vælger ikke at have en opsparing, men kun at betale penge af på dit lån og dermed leve måned til måned vil du stå i en situation hvor selv den mindste uforudsete udgift vil give dig en udfordring i dagligdagen.

Læs også: Den komplette guide til dig, som overvejer at tage et kviklån

Betaler du alle dine penge ind til dit lån (hvilket giver økonomisk mening) vil du skulle låne penge i banken, når du får uforudsete udgifter. Da dette lån ofte vil være mindre end dit bolig eller banklån, som du betaler af på, vil dine udgifter igen blive større.

Mit råd til dig er derfor at have en opsparing, der passer til din økonomiske situation, så hvis din bil pludselig bryder sammen eller du skal fjerne mug i en af husets vægge vil du kunne gøre det uden, at din økonomi falder sammen.

Sørg for at have en opsparing op til et vist niveau, men brug hele din disponible indkomst til at betale på dit lån derefter.

Kilde: Business.dk

Stor forskel om du vil nedbringe dit boliglån eller forbrugslån

Ovenstående anbefalinger er baseret på, at du ønsker at betale af på et boliglån eller lavrente banklån på over 100.000 kr.

Hvis du derimod har et forbrugslån gælder det om at betale af på dit lån så hurtigt, som muligt. Glem (næsten) alt om at spare op og fokuser på at få betalt dit lån af hurtigst muligt.

Hvor renten på et boliglån er omkring 5% og et banklån omkring 8-10% vil du ofte være ude for en rente på et forbrugslån på over 20%.

Udgifterne du betaler herpå er langt højere end ved ethvert andet lån. Har du et forbrugslån er min anbefaling, at du betaler af så hurtigt, som muligt.